Performa puyuh petelur fase starter dengan pemberian biji pohon karet yang difermentasi menggunakan ragi tempe

Authors

  • Rizky Indra Syahputra Politeknik Negeri Jember
  • Gayuh Syaikhullah Politeknik Negeri Jember
  • Ujang Suryadi Politeknik Negeri Jember
  • Rosa Tri Hertamawati Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2023.553

Keywords:

rubber tree sheeds, fermented, feed, quail, tempeh yeast

Abstract

The purpose of this study was to determine the effect of giving fermented rubber tree seeds using tempeh yeast on the performance of laying quails. This study used 160 quail aged 14 days, the feed given was a mixture of Comfeed PP1 quail starter concentrate, corn flour, fermented rubber tree seed flour, bran, and Topmix. The research method used a completely randomized design (CRD) with 4 treatments and 5 replications. The treatment given was the addition of fermented rubber seed flour: P0 (0%), P1 (4%), P2 (8%), and P3 (12%) based on the total ration requirements of the quails kept. Parameters observed included feed consumption, body weight gain, feed conversion, and age at first laying. The results showed that the addition of fermented rubber tree seed meal reduced feed consumption, but had no significant effect on weight gain, and feed conversion. The addition of fermented rubber tree seed flour can be used up to 12%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amrullah, I. K. (2003). Nutrisi Ayam Petelur. Bogor: Lembaga Satu Gunung Budi.

Ditjen PKH. (2023). Laporan Kinerja (LKj) Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan Tahun Anggaran 2022. Jakarta: Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan.

Eka, H. D., Aris, Y. T., & Nadiah, W. W. (2010). Potensial use of Malaysian rubber (Hevea brasieliensis) seed as food, feed and biofuel. International Food Research Journal, 17(3), 527–534.

Hertamawati, R. T. (2006). Produksi telur puyuh (Coturnix-coturnix japonica) dengan pemberian pakan secara terbatas pada saat pertumbuhan sampai dewasa kelamin. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 31(3), 167–171.

Ihsan, H., Nintasari, R., & Saputra, P. (2019). Pemanfaatan Biji Karet sebagai Campuran Pakan Ternak Industri Ayam Potong. Prosiding Seminar Nasional Balai Riset Dan Standardisasi Industri Samarinda, 1–7. Samarinda: Balai Standardisasi dan Pelayanan Jasa Industri Samarinda.

Imam, A. A., Nurmi, A., & Hasibuan, M. (2017). Pemberian Tepung Daun Pepaya (Carica papaya L) Dalam Ransum Terhadap Performans Burung Puyuh (Coturnix coturnix japonica). Jurnal Peternakan, 1(2), 28–35.

Moensaku, E., Sine, Y., & Pardosi, L. (2021). Isolasi dan Identifikasi Kapang Rhizopus pada Tempe Kacang Merah (Phaseulus vulgaris L). Jurnal Pendidikan Biologi Undiksha, 8(2), 61–69.

Rasyaf, M. (2013). Bahan makanan unggas di Indonesia. Yogyakarta: Kanisus.

Setiawan, A. (2021). Pengaruh pemberian tepung biji karet (hevea brasiliensis) yang difermentasi menggunakan ragi tempe terhadap performa puyuh (Coturnix coturnix japonica). Politeknik Negeri Jember.

Utomo, J. W., Sudjarwo, E., & Hamiyanti, A. A. (2014). Pengaruh penambahan tepung darah pada pakan terhadap konsumsi pakan, pertambahan bobot badan, konversi pakan serta umur pertama kali bertelur burung puyuh. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 24(2), 41–48.

Wahju, J. (2004). Ilmu Nutrisi Unggas. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Widodo, W. (2016). Ilmu Nutrisi Ternak Unggas (2nd ed.). Malang: Universitas Muhammadiyah Malang Press.

Wizna, M., Jamarun, N., & Zuryani, Y. (2000). Pemanfaatan Produk Fermentasi Biji Karet dengan Rhizopus oligosporus dalam Ransum Ayam Broiler. Prosiding Seminar Nasional Peternakan Dan Veteriner. Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Pertanian Bogor.

Downloads

Published

2023-12-20

How to Cite

Syahputra, R. I., Syaikhullah, G., Suryadi, U., & Hertamawati, R. T. (2023). Performa puyuh petelur fase starter dengan pemberian biji pohon karet yang difermentasi menggunakan ragi tempe. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 4, 94–99. https://doi.org/10.25047/animpro.2023.553

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>