Performa reproduksi puyuh saat masak kelamin yang diberi pakan tepung okra dan dipelihara pada suhu kandang berbeda
Keywords:
okra, natural antioxidant, sexual maturity, heat stressAbstract
The purpose of this study was to determine the correlation between the effect of feeding okra waste flour as a source of natural antioxidants on the reproductive performance of laying quail at sex maturity at different cage temperatures. The study was conducted using a DOQ of 192 quails with a 2-factor factorial completely randomized design experimental method, namely Factors A and B. Factor A (temperature) consisted of 2 treatments A1 (cage temperature = room) and A2 (heat stress temperature ±3oC). Factor B (feed) consisted of 4 treatments namely B0 (0%), B1 (1% okra waste flour), B2 (2% okra waste flour), B3 (3% okra waste flour) with 3 replicates and each replicate contained 8 quails. Data were analyzed by Analysis of Variance (ANOVA), if there was a significant difference it was continued with Duncan's Multiple Range Test (DMRT). Parameters observed were quail body weight at sex maturity, quail age at sex maturity and egg weight at sex maturity. The results showed that the effect of giving okra flour at different cage temperatures had no effect (P>0.05) on reproductive performance at sex maturity. The conclusion of this study is that quail are able to survive at cage temperatures up to 31oC with okra flour fed up to 3% and can maintain their reproductive performance when compared to maintenance at cage temperature.
Downloads
References
Ansyari R., A.Jaelani dan N. Widaningsih., 2012. Subsitusi tepung ikan dengan tepung maggot black soldier fly (Hermetia illucens) terhadap penampilan burung puyuh (coturnix coturnix japonica), Ziraaah, 35(3): 217-223.
Ardiani, N., K. Santoso, dan H. Maheswari. 2019. Efektivitas Antioksidan Angkak terhadap Performans Burung Puyuh yang Diinduksi Stres Oksidatif dengan Pemberian Deksametason. Jurnal Veteriner. 20(2): 219-227.
Ariqoh, H., S. Prayoga, B. S. Hermanto, dan W. Hermana. 2019. Suplementasi Jus Daun Pegagan (Centella asiatica L. Urban) dan Limbah Wortel (Daucus carota) terhadap Produktivitas Puyuh Jantan (Coturnix coturnix japonica). Jurnal Ilmu Nutrisi dan Teknologi Pakan. 17(2): 54-58.
Berliana, Nurhayati, dan Nelwida. 2018. Substitusi Tepung Bawang Putih (Allium Sativum) Dengan Bawang Hitam (Black Garlic) Dalam Ransum Terhadap Umur Bertelur Dan Bobot Telur Pertama Puyuh (Coturnix - Coturnix Japonica). Jurnal Agripet 18(2): 95–102.
Fauza, Ahdiyatul, Kis Djamiatun, and Ahmad Ni’matullah Al-Baarri. 2019. “Studi Karakteristik Dan Uji Aktivitas Antioksidan Dari Tepung Buah Okra (Abelmoschus Esculentus).” Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 8(4): 137.
Kasiyati dan H. Muliani. 2013. Peran Kombinasi Cahaya Monokromatik Dalam Menstimulasi Pertumbuhan dan Matang Kelamin Puyuh (Coturnix coturnix japonica L.). Buletin Anatomi dan Fisiologi. 21(1): 64-74.
Lokapirnasari, W. P. 2017. Nutrisi dan Manajemen Pakan Burung Puyuh. Surabaya: Airlangga University Press
Putra, Chandra Gusti Nanda, Rizal Maulana, and Hurriyatul Fitriyah. 2018. “Otomasi Kandang Dalam Rangka Meminimalisir Heat Stress Pada Ayam Broiler Dengan Metode Naive Bayes.” Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi dan Ilmu Komputer (J-PTIIK) Universitas Brawijaya 2(1): 387–94.
Rahmadania, Nabhila. 2022. “Pemanasan Global Penyebab Efek Rumah Kaca Dan Penanggulangannya.”Ilmuteknik.org. 2(3): 1–12. http://ilmuteknik.org/index.php/ilmuteknik/article/view/87.
Ratriyanto, A. 2018. "Pola Produksi Telur Puyuh yang diberi Ransum Disuplementasi Betain dan Mentionin". Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture. 33(1):1.
Roy, A., Shrivastava, S.L., Mandal, S.M. 2014. "Functional properties of Okra Abelmoschus esculentus L. (Moench): traditional claims and scientific evidences". Plant Science Today. 1(3):121-130.
Santoso, U. 2021. Antioksidan Pangan. Sleman: UGM Press
Sarica, S., D. Özdemir, dan H. Öztürk. 2015. The Effects Of Dietary Oleuropein And Organic Selenium Supplementation On Performance And Heat Shock Protein 70 Response Of Brain In Heat-Stressed Quail. Italian Journal of Animal Science. 14:37.
Saputro, Eko. 2023. “Pelatihan Sektor Peternakan Yang Dibutuhkan Untuk Beradaptasi Terhadap Pemanasan Global (Sebuah Studi Pustaka).” Jurnal Kewidyaiswaraan 8(2): 70–82.
Slamet, W. 2014. Beternak & Berbisnis Puyuh 3,5 Bulan Balik Modal. Jakarta: Agromedia Pustaka.
Sugiharto, R.E. 2005. Meningkatkan Keuntungan Beternak Puyuh. Agromedia Pustaka. Jakarta.
Suharyati. 2016. Evaluasi Pemberian Asam Fulvat Dengan Tepung Daun Kelor Terhadap Hematologi Dan Profil Lipid Puyuh Fase Petelur. Institut Pertanian Bogor.
Sunarno, R. E. Kristanto, Kasiyati, dan M. A. Djaelani. 2023. "Ukuran Anatomi dan Histomorfometri Oviduk Puyuh Periode Produksi setelah Pemberian Aditif Pakan Tepung Daun Kelor". Jurnal Peternakan Indonesia. 25(2): 165-176.
Syahputra, R. I., Syaikhullah, G., Suryadi, U., dan Hertamawati, R. T. 2023. Performa puyuh petelur fase starter dengan pemberian biji pohon karet yang difermentasi menggunakan ragi tempe. Jurnal National Conference of Applied Animal Science 2023.
Syamsuryadi, B., A. H. Fattah, dan Arifin. 2021. "Performans Reproduksi Puyuh Petelur Setelah Penambahan Tepung Kunyit (Curcuma longa L.) dalam Pakan". Tarjih Tropical Livestock Journal. 1(2): 66-73.
Tamzil, Mohammad Hasil. 2014. “Heat Stress on Poultry: Metabolism, Effects and Efforts to Overcome.” Indonesian Bulletin of Animal and Veterinary Sciences 24(2): 57–66.
Wiradimadja, R., W. G. Piliang, M. T. Suhartono, dan W. Manalu. 2007. Umur dewasa kelamin puyuh jepang betina yang diberi ransum. 1–9.
Wuryadi, S. 2011. Buku Pintar Beternak dan Bisnis Puyuh. Jakarta: Penerbit Agro Media.
Yuwanta, T. 2010. Pemanfaatan Kerabang Telur. Program Studi Ilmu dan Industri Peternakan. Fakultas Peternakan. Universitas Gajah Mada, Yogyakarta.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Mohammad Imam Hoiri, Aradia Arfandi, Aprileo Indra Kurniawan, Mohamad Ghazi Virgiawan, Ahmad Adi Firmansyah, Rosa Tri Hertamawati

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.