Performa ayam kampung super dengan penambahan tepung daun papaya (Carica papaya) fermentasi dalam pakan

Authors

  • Gilang Zakzena Politeknik Negeri Jember
  • Dharwin Siswantoro Politeknik Negeri Jember
  • Merry Muspita Dyah Utami Politeknik Negeri Jember
  • Rosa Tri Hertamawati Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2022.350

Keywords:

super native chicken, fermented papaya leaves meal, feed consumption, feed conversion, body weight gain

Abstract

The aim of this study was to determine the effect of adding fermented papaya leaves meal to the ration on the performance of super native chickens. This study used a completely randomized design (CRD) experimental method, with 4 treatments, each treatment consisting of 5 replications and each replication containing 5 super native chickens. The treatments were: P0 (control feed), P1 (control feed + 2% fermented papaya leaves), P2 (control feed + 4% fermented papaya leaves), and P3 (control feed + 6% fermented papaya leaves). Parameters observed included feed consumption, body weight gain, and feed conversion. The results showed that the addition of fermented papaya leaves in the ration to 6%  had no significant effect on feed consumption, weight gain, and feed conversion for super native chickens. In conclusion, the addition of fermented papaya leaves meal was beneficial as feed ingredients without reducing performance of chicken.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ali, N., Agustina, & Dahniar. (2019). Pemberian Dedak yang Difermentasi dengan EM4 Sebagai Pakan Ayam Broiler. Jurnal Ilmu Pertanian, 4(1), 1-4. http://dx.doi.org/10.35329/agrovital.v4i1.298.

Astuti, F. K., Busono, W., & Sjofjan, O. (2015). Pengaruh Penambahan Probiotik Cair dalam Pakan Terhadap Penampilan Produksi Pada Ayam Pedaging. Jurnal Pembangunan dan Alam Lestari, 6(2), 99-104. https://jpal.ub.ac.id/index.php/jpal/article/view/192/195.

Bota, B. J. (2004). Pengaruh Penambahan Tepung Daun Pepaya (Carica papaya L. less) dalam Pakan Komersial Terhadap Konsumsi Pakan, Pertambahan Berat Badan dan Konversi Pakan pada Ayam Pedaging Jantan. Universitas Airlangga, Surabaya.

Chairul, F. (2015). Pertambahan Bobot Badan Ayam Broiler dengan Pemberian Ransum yang Berbeda. Jurnal Lentera, 15(16), 36-44.

Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan. (2018). Jakarta : Statistik Peternakan dan Kesehatan Hewan 2018/ Livestock and Animal Health Statistics 2018.

Fahrudin, A., Tanwiriah, W., & Indrijani, H. (2017). Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Lokal Di Jimmy’S Farm Cipanas Kabupaten Cianjur. Jurnal Fakultas Peternakan, 6(1), 1-8.

Hertamawati, R. T., Prasetyo, B., & Suryadi, U. (2021). Early Production Performance of Crossing Chickens Raised on Indoor or with Outdoor Access. The 4th International Conference on Food and Agriculture. Jemer : IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/980/1/012018/meta

Kiha, A. F., Murningsih, W., & Tristiarti. (2012). Pengaruh Pemeraman Ransum dengan Sari Daun Pepaya terhadap Kecernaan Lemak dan Energi Metabolis Ayam Broiler. Animal Agricultural Journal, 1(1), 265-276. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj.

Muharlien, Ani Nurgiartiningsih, V. M. (2015). Pemanfaatan Limbah Daun Pepaya dalam Bentuk Tepung dan Jus Untuk Meningkatkan Performans Produksi Ayam Arab. Research Journal Of Life Science, 2(2), 93-100. http://doi:10.21776/ub.rjls.2015.002.02.3.

Moningkey, A. F., Wolayan, F. R., Rahasia, C. A., & Regar, M. N. (2019). Kecernaan Bahan Organik, Serat Kasar dan Lemak Kasar Pakan Ayam Pedaging yang Diberi Tepung Limbah Labu Kuning (Cucurbita moschata). Jurnal Zootec, 39(2), 257-265. http://doi:10.35792/zot.39.2.2019.24870.

Pamungkas, W. (2011). Teknologi Fermentasi, Alternatif Solusi Dalam Upaya Pemanfaatan Bahan Pakan Lokal. Media Akuakultur, 6(1), 43-48. http://doi:10.15578/ma.6.1.2011.43-48.

Putra, T. G. (2017). Pengaruh Penambahan Tepung Daun Pepaya ( Carica papaya Linn ) dalam Pakan Terhadap Bobot Badan Akhir , Bobot Karkas dan Persentase Karkas Ayam Broiler. Jurnal Fakultas Peternakan, 2(2), 58-64.

Prawitasari, R. H., Ismadi, V. D. Y. B., & Estiningdriati, I. (2018). Kecernaan Protein Kasar dan Serat Kasar Serta Laju Digesta Pada Ayam Arab yang Diberi Ransum dengan Berbagai Level Azolla Microphylla, 1(1), 471-483. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj.

Rahmat, N., Rudy, S., & Khaira, N. (2015). Pengaruh Ransum dengan Persentase Serat Kasar yang Berbeda Terhadap Performa Ayam Jantan Tipe Medium Umur 3-8 Minggu. Jurnal Ilmu Peternakan Terpadu, 3(2), 12-19.

Rusli, Hidayat, M. N., Rusny, Suarda, A., Syam, J., & Astati, A. (2019). Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super yang Diberikan Ransum mengandung Tepung Pistia stratiotes. Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan, 5(2), 66-76. http//doi:10.24252/jiip.v5i2.11883.

Siregar, D. J. S. (2017). Pemanfaatan Tepung Bawang Putih (Allium sativum L) sebagai Feed Additive pada Pakan terhadap Pertumbuhan Ayam Broiler. Media Peternak, 10(2), 1823-1828.

Siti, N. W., Sukmawati, N. M. S., Ardika, I. N., Sumerta, I. N., Witariadi, N. M., Candraasih Kusumawati, N. N., & Roni, N. G. K. (2016). Pemanfaatan Ekstrak Daun Pepaya Terfermentasi Untuk Meningkatkan Kualitas Daging Ayam Kampung, 19(2), 51-55.

Sugiharto, S., Yudiarti, T., Isroli, I., Widiastuti, E., & Putra, F. D. (2016). Pengaruh Pemberian Kapang Chrysonilia Crassa atau Rhizopus Oryzae yang Diisolasi dari Ileum Ayam Kampung terhadap Performa Ayam Broiler yang Tercekam Panas. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Peternakan Berkelanjutan Ke 8, 36-40. Sumedang. Fakultas Peternakan Universitas Padjajaran.

Tifani, M. A., Ningsih, S. K., & Febrianto, A. (2010). Produksi Bahan Pakan Ternak dari Ampas Tahu dengan Fermentasi Menggunakan Em4 (Kajian Ph Awal Dan Lama Waktu Fermentasi). Jurnal Ilmiah, 4, 1-10.

Utomo, J. W., Edhy, S., & Adelina, A. H. (2014). Pengaruh Penambahan Tepung Darah pada Pakan terhadap Konsumsi Pakan, Pertambahan Bobot Badan, Konversi Pakan serta Umur Pertama Kali Bertelur Burung Puyuh. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 24(2), 471-483.

Downloads

Published

2022-11-08

How to Cite

Zakzena, G., Siswantoro, D., Utami, M. M. D., & Hertamawati, R. T. . (2022). Performa ayam kampung super dengan penambahan tepung daun papaya (Carica papaya) fermentasi dalam pakan. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 3, 150–156. https://doi.org/10.25047/animpro.2022.350

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>