Evaluasi pemberian pakan terhadap performa pedet Sapi Bali lepas sapih di Breeding Center Pulukan BPTU-HPT Denpasar

Authors

  • Dyah Ayu Novitasari Politeknik Negeri Jember
  • Hosea Abdiel Duto Wicaksono Breeding Center Pulukan BPTU-HPT Denpasar
  • Suci Wulandari Politeknik Negeri Jember
  • Rizki Amalia Nurfitriani Politeknik Negeri Jember
  • Theo Mahiseta Syahniar Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2022.344

Keywords:

feed, ADG, weaned calves, Bali cattle

Abstract

Feeding requires to be evaluated due to the one of the critical phases especially on weaning Bali cattle. The aim of this study was to evaluate the performance of weaning Bali calves. The feed offered was king grass (Pennisetum purpuphoides) and commercial concentrate NOVO NC64. The nutrient content of king grass and concentrate were 15.58% and 87.62% for DM; 9.96% and 19.87% for protein, respectively. Parameters measured included feed consumption in as fed and DM basis, protein consumption, average daily gain, and feed efficiency. The result of feeding evaluation on weaned Bali calves were 2.44 kg/head/day and 371.9 g/head/day for DM and protein consumption, respectively. The average daily gain was 0.51 kg/head/day with 21.19% feed efficiency. Based on these results, it was concluded that the feed offered to weaned Bali calves at Breeding Center Pulukan was considered to have met the requirement standard to an average of DM and protein consumption. It was due to the growth period of the weaned Bali calves which in more focused on the growth of bones, organs and muscles.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Affandhy, L., Dikman, D. M., dan Ratnawati, D. (2019). Pengaruh waktu perkawinan pasca beranak terhadap terforma produktivitas sapi induk pada kondisi peternakan rakyat. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 29(2), 158–166.

Amin, M., Yanuarianto, O., Hasan, S. D., Dilaga, S. H., Suhubdy, dan Husni. (2021). Evaluasi kecukupan nutrisi sapi bali dara yang dipelihara di BPT-HMT Serading Kabupaten Sumbawa. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Peternakan Indonesia, 7(1), 29–40.

Cowley, F. C., Syahniar, T. M., Ratnawati, D., Mayberry, D. E., Pamungkas, D., dan Poppi, D. P. (2020). Greater farmer investment in well-formulated diets can increase liveweight gain and smallholder gross margins from cattle fattening. Livestock Science, 242,104297.

Dassa, A. M. B. U., Sobang, Y. U. L., dan Yunus, M. (2019). Konsumsi dan kecernaan protein kasar dan serat kasar sapi bali jantan sapihan yang disuplementasi pakan konsentrat kulit pisang terfermentasi. Jurnal Peternakan, 1(1), 24–33.

Efendy, J., Luthfi, M., Affandhy, L., dan Dikman, D. M. (2013). Pemeliharaan dan Penyapihan Pedet Sapi Potong.

Haryanto, B. (2012). Perkembangan penelitian nutrisi ruminansia. Jurnal Wartazoa, 22(4), 169–177.

Lassa, E., Jelantik, I. G. ., dan Benu, I. (2021). Pengaruh level penggunaan rumput laut merah (Eucheuma cottonii) afkir dalam pakan komplit terhadap pemanfaatan energi pada pedet sapi bali yang disapih dini. Jurnal Peternakan Lahan Kering, 3(3), 1551–1558.

Menteri Pertanian Republik Indonesia. (2015). Peraturan Menteri Pertanian Republik Indonesia Nomor 46.

Nanda, D. D., Purnomo, A., dan Nuswantara, L. K. (2014). Penampilan produksi sapi bali yang diberi pakan dengan berbagai level pelepah sawit. Agromedia, 32(2), 54–63.

Rauf, A., Priyanto, R., dan Dewi, P. (2015). Produktivitas sapi bali pada sistem penggembalaan di Kabupaten Bombana. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 3(2), 100–105.

Safwan, Fuadi, Z., dan Daniel. (2020). Performan sapi bali persilangan Brahman Simental yang diberi imbangan pakan hijauan dan konsentrat. Kandidat, 2(2), 70–77.

Sampurna, I. P. (2013). Pola Pertumbuhan dan Kedekatan Hubungan Dimensi Tubuh Sapi Bali. In Program Pascasarjana Universitas Udayana, Denpasar.

Saputra, F. F., Achmadi, J., dan Pangestu, E. (2013). Efesiensi pakan komplit berbasis ampas tebu dengan level yang berbeda pada kambing lokal. Animal Agriculture Journal, 2(4), 137–147.

Siswanto, M., Patmawati, N. W., Trinayani, N. N., Wandia, I. N., dan Puja, I. K. (2013). Penampilan reproduksi sapi bali pada peternakan intensif di Instalasi Pembibitan Pulukan. Jurnal Ilmu Kesehatan Hewan, 1(1), 11–15.

Suryani, N. N., Suarna, I. W., Mahardika, I. G., dan Sarini, N. P. (2020). Peningkatan performa dan kualitas daging sapi bali yang diberi imbuhan tepung jagung dalam ransum. Jurnal Veteriner, 21(2), 183–192.

Suryanto, E., Bulkaini, Soeparno, dan Karda, I. W. (2017). Kualitas karkas, marbling, kolesterol daging dan komponen non karkas sapi bali yang diberi pakan kulit buah kakao fermentasi. Buletin Peternakan, 41(1), 72–78.

Wati, N. E., dan Yusuf, M. (2020). Pengaruh penambahan tepung temulawak (Curcuma xanthoriza) dalam ransum terhadap efisiensi pakan sapi Peranakan Simmental. Jurnal Wahana Peternakan, 4(1), 1–5.

Downloads

Published

2022-11-08

How to Cite

Novitasari, D. A., Wicaksono, H. A. D., Wulandari, S., Nurfitriani, R. A., & Syahniar, T. M. (2022). Evaluasi pemberian pakan terhadap performa pedet Sapi Bali lepas sapih di Breeding Center Pulukan BPTU-HPT Denpasar. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 3, 103–108. https://doi.org/10.25047/animpro.2022.344

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>