Kualitas fisik Urea Molasses Block (UMB) yang diberi pengisi solid dan dedak padi

Authors

  • Heru Afrianto Politeknik Lamandau
  • Dyah Triasih Politeknik Lamandau

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2023.563

Keywords:

UMB physical quality, Bali Cattle, solid, rice bran substitution, Urea Molases

Abstract

The purpose ofi thisi studyi wasi toi determinei thei physicali qualityi ofi Ureai Molassesi Blocki (UMB). whichi isi giveni ai solidi fortifiedi filleri asi ai substitutei fori ricei bran.i Thisi researchi is a quantitative experimental study using a completely randomized design (CRD) one-way pattern. This research was carried out with 5 treatments with 5 repetitions, namely by mixing according to a predetermined formulation. Mixing the ingredients is done in a basin or bucket until a smooth dough is formed. The samples analyzed were divided into 5 treatments and each treatment was repeated 5 times. The treatment consists of P0 =i 100%i DP+0%i solid, P1i =i 75%i DP+25%i solid, P2i =i 50%i DP+50%i solid,i P3 = 25% DP+75% solid, and P4 = 0% DP+100% solid. The results showed that the physical quality of the urea molasses block (UMB) with palm fortification as a substitute for rice bran, the color, flavor, and texture parameters were not significantly.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alexander, I., Mukodiningsih, S., Pujaningsih, R., Hadi, B., & Prasetiyono, E. (2020). Karakteristik Mutu Fisik Organoleptik Multinutrien Blok dengan Penambahan Daun Sirih pada Konsentrasi yang Berbeda. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Agribisnis Peternakan (STAP), 577–585.

Amam, Yulianto, R., Widodo, N., & Romadhona, S. (2019). Permasalahan Utama Usaha Ternak Sapi Potong di Tingkat Peternak dengan Pendekatan Vilfredo Pareto Analysis. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan Dan Veteriner 2019, 241–250. https://doi.org/10.14334/Pros.Semnas.TPV-2019-p.241-250.

Fauzi, N. F. R., Hartono, M., Siswanto, S., & Suharyati, S. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Service Per Conception Pada Sapi Krui Di Kecamatan Pesisir Selatan. Jurnal Riset Dan Inovasi Peternakan (Journal of Research and Innovation of Animals), 4(3), 188–196. https://doi.org/10.23960/jrip.2020.4.3.188-196.

Firison, J., Ishak, A., Efendi, Z., Ramon, E., & Afrizon, A. (2021). Faktor Penghambat Keberlanjutan Penggunaan Solid Limbah Sawit Sebagai Pakan Ternak Sapi Potong Di Kabupaten Seluma Provinsi Bengkulu (Studi Kasus). Buletin Peternakan Tropis, 2(1), 30–38. https://doi.org/10.31186/bpt.2.1.30-38.

Handayani, I. S., Tampubolon, B., Subrata, A., Pujaningsih, R., & Widiyanto, W. (2019). Evaluasi Organoleptik Multinutrien Blok yang dibuat dengan Menggunakan Metode Dingin pada Perbedaan Aras Molases. Jurnal Ilmu Nutrisi Dan Teknologi Pakan, 17(3), 64–68. https://doi.org/10.29244/jintp.17.3.64-68.

Husnuzzoni, M. (2018). Sifat Fisik dan Bahan Kering, Bahan Organik Urea Molases Block (UMB) yang Diberi Perlakuan Lama Penyimpanan yang Berbeda [S1 Thesis]. Universitas Mataram.

Miftahudin, Liman, & Fathul, F. (2015). Pengaruh Masa Simpan terhadap Kualitas Fisik dan Kadar Air pada Wafer Limbah Pertanian Berbasis Wortel. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 3(3), 121–126.

Nuningtyas, Y. F., Ndaru, P. H., & Huda, A. N. (2019). Pengaruh Perbedaan Molases Sebagai Penyusun Urea Molases Blok (UMB) Terhadap Kualitas Fisik Pakan. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 2(1), 70–74. https://doi.org/10.21776/ub.jnt.2019.002.01.8.

Pujaningsih, R. I., Tampoebolon, B. I. M., Widiyanto, W., & Harjanti, D. W. (2019). Evaluation of the Effectiveness of the Use of Papaya Fruit Latex in Making Herbal Medicated Multinutrition Block as a Local Goat Feed Supplement. Animal Production, 20(1), 39. https://doi.org/10.20884/1.jap.2018.20.1.687.

Putri, D. A., Pujaningsih, I. R., & Subrata, A. (2020). Evaluasi Fisik Organoleptik Multinutrien Blok yang dibuat dengan Metode Panas pada Penambahan Level Molases yang Berbeda. Bulletin of Applied Animal Research, 2(1), 31–26. https://doi.org/10.36423/baar.v2i1.224.

Rochmi, S. E., & Wahjuni, R. S. (2017). Teknologi Complete Feed Herbal untuk Peningkatan Produktivitas Sapi Potong di Kecamatan Parengan Kabupaten Tuban. Jurnal Agro Veteriner, 6(1), 1–8.

Syafari, M., Hidayati, N., & Umar, M. (2022). Kualitas Fisik dan Kualitas Kimia UMB (Urea Molases Block) yang Diberi Isi Rumen Sapi pada Masa Simpan yang Berbeda. Maduranch: Jurnal Ilmu Peternakan, 7(1), 17. https://doi.org/10.53712/maduranch.v7i1.1418.

Syam, J., Tolleng, A. L., & Umar. (2016). Pengaruh Pemberian Pakan Konsentrat dan Urea Molases Blok (UM) terhadap Hemoglobin Sapi Potong. Teknosains: Media Informasi Sains Dan Teknologi, 10(1), 103–110.

Downloads

Published

2023-12-20

How to Cite

Afrianto, H., & Triasih, D. (2023). Kualitas fisik Urea Molasses Block (UMB) yang diberi pengisi solid dan dedak padi. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 4, 151–156. https://doi.org/10.25047/animpro.2023.563

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.