Pengaruh level mikroorganisme lokal dan durasi fermentasi yang berbeda terhadap kualitas fisik tongkol jagung
DOI:
https://doi.org/10.25047/animpro.2024.728Keywords:
duration, level, cobAbstract
This research aims to determine the effect of physical quality of corn cobs using MOL with different levels and duration of fermentation. The method used was a completely randomized design (CRD) with a factorial pattern consisting of the level of MOL addition (factor 1) and duration of fermentation (factor 2). The treatments consisted of 9 treatments with three repetitions, namely V1P1 = MOL 1% + 7 days fermentation, V1P2 = MOL 1% + 14 days fermentation, V1P3 = MOL 1% + 21 days fermentation, V2P1 = MOL 3% + 7 days fermentation, V2P2 = MOL 3% + 14 days fermentation, V2P3 = MOL 3% + 21 days fermentation, V3P1 = MOL 5% + 7 days fermentation, V3P2 = MOL 5% + 14 days fermentation, V3P3 = MOL 5% + 21 days fermentation. The parameters observed were physical quality (color, odor, texture, and mold) and pH. The results showed that the first factor had no significant effect (P>0.05) on color, aroma, mold, texture, but had a significant effect (P<0.05) on pH. Furthermore, the second factor and the interaction between the first factor and the second factor each showed a significant influence (P<0.05) on all physical quality parameters. The best results were in a combination of 3% and 5% MOL doses with a fermentation duration of 7 and 14 days.
Downloads
References
Arum, Y., Supartono, & Sudarmin. (2012). Isolasi Dan Uji Antimikroba Ekstrak Daun Kersen. Indonesian Journal of Mathematics and Natural Sciences, 35(2), 157–164.
BPS. (2017). Provinsi Sulawesi Selatan dalam Angka.
Budiyani, N. K., & Soniari, N. N. (2016). Analisis Kualitas Larutan Mikroorganisme Lokal (MOL) Bonggol Pisang. Jurnal Agroteknologi Tropika 5(1): 63-72., 5(1), 63–72.
Christi, R. F., Rochana, A., & I.Hernaman. (2018). Kualitas Fisik Dan Palatabilitas Konsentrat Fermentasi Dalam Ransum Kambing Perah Peranakan Ettawa. Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran, 18(2), 121–125. https://doi.org/10.24198/jit.v18i2.19461
Church, D. C., & Pond, W. G. (1988). Basic Animal Nutrition and Feeding. 3nd Ed. New York.: John Wiley and Son,.
D, D. (1991). Fermentasi Asam Laktat dalam Pengolahan Pangan. Bogor.: PAU Pangan dan Gizi. IPB.
Doelle, H. W., Rokem, S., & Berovic., M. (2009). Biotechnology: Agricultural Biotechnology (Volume VII). Oxford.: EOLSS Publisher.
Fardiaz, S. (1992). 1992. Mikrobiologi Pangan 1. Jakarta.: Gramedia Pustaka Utama.
Khasanah, H., Jember, U., Purnamasari, L., Jember, U., Kusbianto, D. E., & Jember, U. (2019). Pemanfaatan MOL (Mikroorganisme Lokal) sebagai Substitusi Biostarter EM4 untuk Meningkatkan Kualitas Nutrisi Pakan Fermentasi Berbasis Tongkol dan Tumpi Jagung. (March), 345–352. https://doi.org/10.14334/pros.semnas.tpv-2019-p.345-352
Kushartono, B., N., & Iriani. (2005). Silase Tanaman Jagung sebagai Pengembangan Sumber Pakan Ternak. Prosiding Temu Teknis Nasional Tenaga Fungsional Pertanian. Bogor.: Balai Penelitian Ternak.
Lamid, M., Wahjuni, R. S., dan Nurhajati, T. (2016). IBM Pengolahan Silase dari Hay (haylase) sebagai Bank Pakan Hijauan dengan Konsentrat untuk Penggemukan Sapi Potong di Kecamatan Arosbaya Kabupaten Bangkalan-Madura. Agroveteriner, 5(1), 74–81.
Ploransia, I M A; Irwani, N; Candra, A. A. (2022). Potensi Pengembangan Peternakan Sapi Potong Di Kecamatan Seputih Banyak Kabupaten Lampung Tengah Potential Development of Beef Cattle in Seputih Banyak District Lampung Tengah Regency. Jurnal Peternakan Terapan (PETERPAN), 4(1), 7–12.
Pradana, T. G., dan Putra, A. (2022). “Optimalisasi Kualitas Mikroorganisme Lokal (MOL) Berbasis Limbah Tanaman Jagung sebagai Bioaktivator Fermentasi Pakan Ternak Domba. Prosiding Seminar Nasional, 5, 497–502.
Retnani, Y., Putra, E. D., & Herawati, L. (2011). Pengaruh Taraf Penyemprotan Air dan Lama Penyimpanan Terhadap Daya Tahan Ransum Broiler Finisher Berbentuk Pellet. Jurnal Agripet, 11(1), 10–14. https://doi.org/10.17969/agripet.v11i1.648
Riswandi, Sandi, S., dan I.P, S. (2017). moniasi Fermentasi (Amofer) Serat Sawit denga Penambahan Urea dan Effectie Microorganism4 (EM-4) terhadap Kualitas Fisik, Derajat Keasaman (pH), Bahan Kering dan Bahan Organik. Prosiding Seminar Nasional Lahan Suboptimal 2017.
Santos, E. M., Silva, T. C., Macedo, C. H. O., & Campos, F. S. (2013). Lactic Acid Bacteria in Tropical Grass Silages. Kongo, M. Ed. InTech, Croatia: Lactic Acid Bacteria-R and D for Food, Health and Livestock Purposes.
Schroeder, J. W. (2013). Silage Fermentation and Preservation. Quality Forage AS1254.
Semaun, R., Novieta, I. D., & Abdullah, M. (2016). Analisis Kandungan Protein Kasar Dan Serat Kasar Tongkol Jagung Sebagai Pakan Ternak Alternatif Dengan Lama Fermentasi Yang Berbeda. Jurnal Galung Tropika, 5(2), 71–79. https://doi.org/10.31850/jgt.v5i2.164
Sidabutar, N. V. (2012). Peningkatan Kualitas Kompos UPS Permata Regency dengan Penambahan Kotoran Ayam Menggunakan Windrow Compposting. Universitas Indonesia, Jakarta.
Tahuk, P. K., & Bira, G. F. (2019). Peningkatan Produktivitas Ternak Sapi Potong Melalui Penerapan Teknologi Pengawetan Pakan (Silase komplit). Bakti Cendana, 2(1), 30–37. https://doi.org/10.32938/bc.v2i1.94
Utomo, R. (2021). KONSERVASI HIJAUAN PAKAN DAN PENINGKATAN KUALITAS BAHAN PAKAN BERSERAT TINGGI (Edisi Revisi). Yogyakarta: Gajah Mada University Press.
Wanapat, M. (2001). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri dan Jamur Ligno Selulolitik Saluran Pencernaan Kerbau, Kuda dan Feses Gajah. Universitas Gajah Mada. Yogyakarta.
Wibisono, R. Y. P., Harmono, H., & Sulistyani, E. (2014). Pengaruh Jus Tomat Segar (Lycopersicon esculentum Mill) terhadapKadar Trigliserida dalam Darah Tikus Wistar Jantan yang Diberi Lipid Peroral (The Effect of Fresh Tomato Juice (Lycopersicon esculentum Mill) to The Triglyceride Levels in The Blood of Male W. Pustaka Kesehatan, 2(3), 547–551.
Yulianto, P., & Saparinto., C. (2011). Pembesaran Sapi Potong secara Intensif. Cetakan II. Jakarta.: Penebar Swadaya.
Yunilas, Y., Ginting, N., Wahyuni, T. H., Zahoor, M., Fati, N., & Wahyudi, A. (2021). Effect of Various Doses of Local Microorganism Additives on Silage Physical Quality of Corn (Zea mays L.) Waste. Sarhad Journal of Agriculture, 37(Special Issue 1), 197–206. https://doi.org/10.17582/journal.sja/2022.37.s1.197.206
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Wati, Fitriana Akhsan, Ummul Masir, Jumatriatika Hadrawi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.