Performa produksi kambing Peranakan Etawa yang diberi pakan silase pakan komplit berbahan baku utama kulit edamame

Authors

  • Muhammad Aji Maulana Politeknik Negeri Jember
  • Satria Budi Kusuma Politeknik Negeri Jember
  • Niati Ningsih Politeknik Negeri Jember
  • Alditya Putri Yulinarsari Politeknik Negeri Jember
  • Nur Muhamad Politeknik Negeri Jember
  • Amal Bahariawan Politeknik Negeri Jember
  • Suci Wulandari Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2024.744

Keywords:

etawa crossbreed goats, silage, production performance

Abstract

The purpose of this study was to determine the effectiveness of using silage as feed for male Etawa crossbreed (EC) goats by observing the performance of goat production produced and the Income Over Feed Cost (IOFC) value to determine the economic value of feed on farmer income. This study used 4 EC goats aged 1 year with body weights of 23.6 kg, 24.5 kg, 25.1 kg, and 25.7 kg. The feed given consists of 80% complete feed silage based on edamame skin and 20% dry feed which was the remaining feed that had been dried and ground. The method used was to collect primary data in the form of direct observation and making daily notes. The data obtained were tabulated and then analyzed descriptively. Based on the observation results, it can be seen that the Etawa crossbreed (EC) goats fed silage had an average consumption of 0.64 kg DM/head/day, Daily Body Weight Gain (DBWD) of 0.05 kg/head/day, and Income Over Feed Cost (IOFC) (in 2024) of IDR 384,725. It can be concluded that the production performance of EC goats for feed consumption, DBWG, and IOFC are quite good according to the literature, but the feed efficiency is still not good with a Feed Conversion Ratio (FCR) of 12.8.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abrori, A. S., Ali, U., & Rozi, A. F. (2022). Peningkatan pertumbuhan, efisiensi pakan, dan pendapatan dalam penggemukan domba menggunakan pakan debu sawit terfermentasi. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 24(3), 270. https://doi.org/10.25077/jpi.24.3.270-280.2022

Ginting, S. P., Tarigan, A., & Krisnan, R. (2011). Konsumsi fermentasi rumen dan metabolit darah kambing sedang tumbuh yang diberi silase I. arrecta dalam pakan komplit. JITV, 17(1), 49–58.

Hamzah, I. (2019). Penggunaan level energi dan yrotein yang berbeda terhadap efisiensi pakan, dendapatan, dan Income over feed and chick cost aada Ayam sampung super fase pertumbuhan. Jurnal Mitra Sains, 7(1), 1–10.

Herijanto, S., & Nurwantini, E. (2017). Manipulasi pola pemberian pakan ternak untuk peningkatan kinerja produksi kambing Peranakan Etawa (PE). Media Peternakan, 13(1), 1–12.

Laksana, A. A., Rianto, E., & Arifin, M. (2013). Pengaruh kualitas ransum terhadap kecernaan dan retensi protein ransum pada kambing Kacang jantan (The Effect of diet quality on dietary protein digestibility and metention in male Kacang goat). Animal Agriculture Journal, 2(4), 63–72. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj

Muatip, K., Rahayu, S., Widiyastuti, T., & Hidayat, N. (2023). Inisiasi lumbung pakan untuk mendukung pengembangan usaha domba di Kelompok Mindhatama Desa Karanglo, Kecamatan Cilongkok, Banyumas. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Sumber Daya Perdesaan Dan Kearifan Lokal Berkelanjutan XIII, 8, 692–702.

Muyasaroh, S., Budisatria, I. G. S., & (Kustantinah), K. (2015). Income over feed cost penggemukan sapi oleh kelompok Sarjana Membangun Desa (Smd) di Kabupaten Bantul dan Sleman. Buletin Peternakan, 39(3), 205. https://doi.org/10.21059/buletinpeternak.v39i3.7989

Nurhayu, A., & Warda. (2018). Pengaruh pemberian limbah sereh wangi hasil penyulingan minyak atsiri sebagai pakan ternak terhadap penampilan induk sapi Bali. Biocelebes, 12(03), 30–40.

Nurkholis, Rahmawati, D., & Ratri, P. R. (2021). Implementasi sistem rekording dan aplikasi pakan berbasis limbah kulit edamame sebagai upaya pengembangan kapasitas usaha peternakan sapi perah. Prosiding Seminar Nasional Terapan (Sentrinov), 7(3), 401–411.

Rab, S. A., Priyanto, R., Fuah, A. M., & Wiryawan, I. K. G. (2016). Daya dukung dan efisiensi produksi sapi Madura dengan pemanfaatan limbah kacang kedalai. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 4(3), 340–344. https://doi.org/10.29244/jipthp.4.3.340-344

Ramiati, R., Sujarnoko, T. U. P., Wulandari, S., Kusuma, S. B., Andriani, M., & Syahniar, T. M. (2023). Performa dan nilai IOFC domba ekor tipis dengan pemberian konsentrat tanpa atau dengan rumput odot. The 4th National Conference of Applied Animal Science 4, 100–105.

Sayuti, M., Ilham, F., & Erwin Nugroho, T. A. (2019). Pembuatan silase berbahan dasar biomas tanaman jagung. JPPM (Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat), 3(2), 299.

Sirait, J., Simanihuruk, K., & Hutasoit, R. (2020). Fermentasi aerob dan an-aerob rumput Gajah Mini (Pennisetum purpureum cv. Mott) untuk pakan kambing Boerka sedang tumbuh. Jurnal Agripet, 20(2), 150–159. https://doi.org/10.17969/agripet.v20i2.16503

Suhardiani, R. A., L. Wirapribadi, Poerwoto, H., M. Ashari, Rina Andriati, & Hidjaz, T. (2021). Penerapan teknik flushing untuk memacu produksi peternakan kambing perbibitan di Kabupaten Lombok Utara. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 4(4).

Supratman, H., Setiyatwan, H., Budinuryanto, D. C., & Fitriani, A. (2016). Pengaruh imbangan hijauan dan konsentrat pakan komplit terhadap konsumsi , pertambahan bobot badan dan konversi pakan domba. Jurnal Ilmu Ternak, 16(1), 31–35.

Tahuk, P. K., & Bira, G. F. (2019). Peningkatan produktivitas ternak sapi potong melalui penerapan teknologi pengawetan pakan (Silase komplit). Bakti Cendana, 2(1), 30–37. https://doi.org/10.32938/bc.v2i1.94

Usman, Y., Sari, E. M., & Fadilla, N. (2013). Evaluasi pertambahan bobot badan sapi Aceh jantan yang diberi imbangan antara hijauan dan konsentrat di Balai Pembibitan Ternak Unggul Indrapuri. Jurnal Agripet, 13(2), 41–46. https://doi.org/10.17969/agripet.v13i2.819

Wulandari, S., Ningsih, N., Yulinarsari, A. P., Muhamad, N., & Budi, S. (2024). Production performance and rumen mermentation of male Ettawah Crossbred silage supplemented with tannins. 34(2), 230–237.

Yupardhi, W. S., Oka, I. . G. L., Mantra, I. B., Suyasa, I. . N., & Suranjaya, I. . G. (2014). Gambaran darah kambing Gembrong, kambing Peranakan Etawah, dan kambing Kacang di Bali. Jurnal Veteriner, 15(4), 494–498.

Downloads

Published

2024-12-31

How to Cite

Maulana, M. A., Kusuma, S. B., Ningsih, N., Yulinarsari, A. P., Muhamad, N., Bahariawan, A., & Wulandari, S. (2024). Performa produksi kambing Peranakan Etawa yang diberi pakan silase pakan komplit berbahan baku utama kulit edamame . Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 5, 168–174. https://doi.org/10.25047/animpro.2024.744

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>