Perbandingan produktivitas kambing Peranakan Etawa dan kambing Senduro

Authors

  • Nadia Arisani Politeknik Negeri Jember
  • Suci Wulandari Politeknik Negeri Jember
  • Nurkholis Politeknik Negeri Jember
  • Theo Mahiseta Syahniar Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2022.337

Keywords:

dairy goat, peranakan etawa, senduro, milk production, milk quality

Abstract

There are various types of dairy goats that develop in Indonesia. The Peranakan Etawa and Senduro goat are types of dairy goats that are widely developed in Indonesia. This study aimed to compare the productivity of Etawa Peranakan goats and Senduro goats. This study used 5 Etawa Peranakan goats and 5 Senduro goats. The feed used in the form of complete feed with a nutrient content of dry matter as much as 45.93%. The parameters measured were the level of feed consumption, milk production and milk quality. The data obtained were analyzed using the Independent Sample T-Test. The research that has been done shows that the senduro goat has a higher level of productivity compared to the Peranakan Etawa goat. Senduro goats had superior levels of asfed consumption of 0.19 kg/head/day and BK of 0.09 kg/head/day and milk production of 73.92 ml/head/day. The quality of Senduro goat's milk is superior in protein quality by 0.15%, lactose by 0.15%, dry matter without fat 0.34%, and specific gravity by 0.002 g/ml.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adriani, A. L., S. Fachri & I. Sulaksana. (2014). Peningkatan Produksi dan Kualitas Susu Kambing Peranakan Etawa Sebagai Respon Perbaikan Kualitas Pakan. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan. 17(1), 15-21.

Agustono, B., Lamid, M., Ma’ruf, A., & Purnama, Muhammad T. E. (2017). Identifikasi Limbah Pertanian dan Perkebunan Sebagai Bahan Pakan Inkonversional di Banyuwangi. Jurnal Medik Veteriner. 1(1), 12-22.

Arif, R. W., Santri, N., & Asnawi, R. (2018). Pengenalan Pengolahan Susu Kambing di Kecamatan Sukadana Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Teknologi dan Industri Hasil Pertanian. 23(1), 45-56.

Febriana, D. N., Harjanti, D. W., & Sambodo, P. (2018). Korelasi Ukuran Badan, Volume Ambing, dan Produksi Susu Kambing Peranakan Etawa (PE) di Kecamatan Turi Kabupaten Sleman Yogyakarta. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 28(2), 134-140.

Jumaidi, A., Yulianto, H., & Efendi, E. (2016). Pengaruh Debit Air Terhadap Perbaikan Kualitas Air pada Sistem Resirkulasi dan Hubungannya dengan Sintasan dan Pertumbuhan Benih Ikan Gurame. E-jurnal Rekayasa dan Teknologi Budidaya Perairan. 5(2), 587-596.

Kaleka, A. R., Kleden, M. M., & Oematan, G. (2021). Penggunaan Tepung Tongkol Jagung Hasil Biokonversi Khamir Saccharomyeces cerevisiae pada Kambing Kacang Betina. Jurnal Peternakan Lahan Kering. 3(1), 1334-1342.

Krishaditersanto, R. (2019). Bahan Ajar Memilih Bibit Ternak Kambing. Kupang: Kementerian Pertanian. Balai Besar Pelatihan Peternakan Kupang.

Kurniawan, R. C., Budiarti, C., & Sayuthi, S. M. 2020. Tampilan Gula Darah, Laktosa dan Produksi Susu Sapi Perah Laktasi yang Disuplementasi Baking Soda (NaHCO3). Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian. 15(2), 132-138.

Munawaroh, L. L., Budisatria, I. G. S., & Suwignyo, B. (2015). Pengaruh Pemberian Fermentasi Complete Feed Berbasis Pakan Lokal Terhadap Konsumsi, Konversi Pakan, dan Feed Cost Kambing Bligon Jantan. Buletin Peternakan. 39(3), 167-173.

Rahayu, F. E. (2019). Pengaruh Bentuk Ambing Terhadap Produksi Susu dan Lama Pemerahan pada Kambing Senduro. Universitas Brawijaya, Malang.

Rahmadanti, T. S., Candra, A., & Nissa, C. (2020). Pengembangan Formula Enteral Hepatogomax untuk Penyakit Hati Berbasis Tepung Kedelai dan Tepung Susu Kambing. Jurnal Gizi Indonesia. 9(1), 1-10.

Rifa’i & Agriawan, R. (2020). Performa BCS Induk Kambing PE dan Senduro di UPT PT dan HMT Singosari Malang. Posiding Seminar Nasional Kahuripan. Hal. 181-183. Kediri: Fakultas Peternakan. Universitas Kahuripan Kediri.

Riski, P., Purwanto, B. P., & Atabany, A. (2016). Produksi dan Kualitas Susub Sapi FH Laktasi yang Diberi Pakan Daun Pelepah Sawit. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan. 4(3), 345-349.

Santoso, W. P., Hamdani, M., & Qisthon, A. (2022). Korelasi Ukuran-Ukuran Tubuh dan Volume Ambing dengan Produksi Susu Kambing Peranakan Etawa diKecamatan Metro Timur. Jurnal Riset dam Inovasi Peternakan. 4(1), 59-65.

Sholeh, M. I., Sulastri., Qisthon, A., & Husni. A. (2021). Kualitas Susu Kambing Peranakan Etawa pada Berbagai Periode Laktasi Ditinjau dari Sifat Fisik. Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan. 5(3), 157-167.

Siska, I., & Anggrayni, Y. L. (2021). Hubungan Konsumsi Protein Kasar terhadap Total Protein Darah dan Kandungan Protein Susu Kambing Peranakan Etawa. Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran. 21(2), 102-108.

Setyaningsih, W., C. Budiarti, & T. H. Suprayogi. (2013). Peran Massage dan Pakan Terhadap Produksi dan Kadar Lemak Susu Kambing Peranakan Etawa. Jurnal Agrikultur Peternakan. 2(1), 329-335.

Standar Nasional Indonesia. (1998). Susu Segar. Jakarta : Badan Setandarisasi Nasional.

Tanuwiria, U. H., & Christi, R. F. (2020). Pengaruh Pemberian Lemna Minor sebagai Pakan Sapi Perah terhadap Kadar Lemak, Berat Jenis, dan Bahan Kering tanpa Lemak Susu Friesian Holstein. Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis. 10(2), 153-158.

Thai Agricultur Standard. TAS (6006-2008). Raw Goat Milk. National Bureau of Agricultural Commodity and Food Standards, Ministry of Agriculture and Cooperation. ICS 67.100.01. Published in the Royal Gaze tte Vol 125 Section 139 D. Bangkok.

Utari, F. D., Prasetyono, B. W. H. E., & Muktiani, A. (2012). Kualitas Susu Kambing Perah Peranakan Etawa yang Diberi Suplementasi Protein Terproteksi dalam Wafer Pakan Komplit Berbasis Limbah Argoindustri. Jurnal Agrikultur Peternakan. 1(1), 427-441.

Wahyu, J. (2014). Ilmu Nutrsi Unggas. Yogyakarta: Universitas Gajah Mada Press.

Zurahmah, N. (2018). Pengamatan Pertumbuhan Kambing Peranakan Etawa yang Dipelihara Intensif di Kabupaten Manokwari. Jurnal Ilmu Peternakan dan Veteriner Tropis. 8(2), 45-50.

Downloads

Published

2022-11-08

How to Cite

Arisani, N., Wulandari, S., Nurkholis, N., & Syahniar, T. M. (2022). Perbandingan produktivitas kambing Peranakan Etawa dan kambing Senduro. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 3, 53–61. https://doi.org/10.25047/animpro.2022.337

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>