Penggunaan mikroorganisme lokal (MOL) bekicot terhadap kelayakan usaha ayam kampung super

Authors

  • Dhia Khairon Falih Politeknik Negeri Jember
  • Anang Febri Prasetyo Politeknik Negeri Jember
  • Ujang Suryadi Politeknik Negeri Jember
  • Dharwin Siswanto Politeknik Negeri Jember
  • Noor Asrianto Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.25047/animpro.2022.334

Keywords:

MOL, bekicot, r/c ratio, b/c ratio, BEP

Abstract

This study aims to determine the value of Return Cost Ratio, Benefit Cost Ratio, and Break Event Point of Super Village Chicken rearing, which was substituted with MOL from Snail at several levels. The research location is at Radja Unggul Ranch which is in the Jember State Polytechnic environment. Data collection method using interviews with farmers at Radja Unggul Ranch who maintain super free-range chickens. The data taken include fixed costs, variable costs, income, and length of maintenance. Data obtained were then analyzed by R/C Ratio, B/C Ratio, and BEP. The results of the study using the MOL from Snails in the maintenance of Kampung Super chickens showed that the R/C value > 1, the B/C value > 0, while the lowest BEP value in the feed treatment was Treatment 3 (P3) with a MOL of 15 ml/kg. The results of these calculations show that using MOL Snail substitute feed to maintain Super Kampung Chicken is profitable for farmers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Fitasari, Eka, Kristoforus Reo, and Nadia Niswi. 2016. “Penggunaan Kadar Protein Berbeda Pada Ayam Kampung Terhadap Penampilan Produksi Dan Kecernaan Protein.” Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan 26(2):73–83. doi: 10.21776/ub.jiip.2016.026.02.10.

Marks, Dawn B., Allan D. Marks, and Colleen M. Smith. 1996. “Biokimia Kedokteran Dasar.” 770.

Marwandana, Zulfaidha, Laily Agustina, and Andi Mujnisa. 2013. “Efektifitas Kombinasi Jumlah Dan Bentuk Ramuan Herbal Sebagai Imbuhan Pakan Terhadap Performa Broiler.” Buletin Nutrisi Dan Makanan Ternak 9(1):1–8.

Muis, Mufidah, and Besse Kurniyati Warisman. 2020. “Analisis Usaha Ayam Kampung Super Dengan Pemberian Ekstrak Kunyit Dan Mengkudu.” Jurnal Agrisistem : Seri Sosek Dan Penyuluhan 16(1):1–5. doi: 10.52625/j-agr-sosekpenyuluhan.v16i1.99.

Riduwan, Achmad, and Anang Febri Prasetyo. 2020. “Analisis Profitabilitas Usaha Ternak Broiler Pada Skala Yang Berbeda Di Kecamatan Sukowono Kabupaten Jember.” 8(1):9–25.

Rinto, I. Siswanto, and R. Muryani. 2017. “Analisis Komputasi Pendapatan Break Even Point (BEP) Dan R/C Ratio Peternakan Ayam Petelur Rencang Gesang Farm Di Desa Janggleng Kecamatan Kaloran Kabupaten Temanggung.” Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian 13(2):43–52.

Sarjana, T. A., M. H. Nasution, N. S. Wibowo, R. Yuliantono, A. Setiawan, D. M. Rohman, and J. .. Singarimbun. 2010. “Kebutuhan Nutrisi Dan Tampilan Performan Ayam Buras Persilangan Periode Starter Pada Pola Pemberian Pakan Free Choice Feeding.” Seminar Nasional Unggal Lokal Ke IV 345–54.

Suryadi, U., Y. R. Nugraheni, A. F. Prasetyo, and A. Awaludin. 2019. “Evaluation of Effects of a Novel Probiotic Feed Supplement on the Quality of Broiler Meat.” Veterinary World 12(11). doi: 10.14202/vetworld.2019.1775-1778.

Wiranata, Muhammad Ardi, Joko Irsan Sanyoto, and Hariadi Subagja. 2017. “Analisis Profitabilitas Usaha Peternakan Ayam Kampung Super Di Kabupaten Jember.” Jurnal Imu Peternakan Terapan 1(1):31–38.

Yusuf, M. 2014. “Analisa Break Event Point (BEP) Terhadap Laba Perusahaan.” Jurnal Bisnis Dan Manajemen 4(1):1–24.

Fitasari, Eka, Kristoforus Reo, and Nadia Niswi. 2016. “Penggunaan Kadar Protein Berbeda Pada Ayam Kampung Terhadap Penampilan Produksi Dan Kecernaan Protein.” Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan 26(2):73–83. doi: 10.21776/ub.jiip.2016.026.02.10.

Marks, Dawn B., Allan D. Marks, and Colleen M. Smith. 1996. “Biokimia Kedokteran Dasar.” 770.

Marwandana, Zulfaidha, Laily Agustina, and Andi Mujnisa. 2013. “Efektifitas Kombinasi Jumlah Dan Bentuk Ramuan Herbal Sebagai Imbuhan Pakan Terhadap Performa Broiler.” Buletin Nutrisi Dan Makanan Ternak 9(1):1–8.

Muis, Mufidah, and Besse Kurniyati Warisman. 2020. “Analisis Usaha Ayam Kampung Super Dengan Pemberian Ekstrak Kunyit Dan Mengkudu.” Jurnal Agrisistem : Seri Sosek Dan Penyuluhan 16(1):1–5. doi: 10.52625/j-agr-sosekpenyuluhan.v16i1.99.

Riduwan, Achmad, and Anang Febri Prasetyo. 2020. “Analisis Profitabilitas Usaha Ternak Broiler Pada Skala Yang Berbeda Di Kecamatan Sukowono Kabupaten Jember.” 8(1):9–25.

Rinto, I. Siswanto, and R. Muryani. 2017. “Analisis Komputasi Pendapatan Break Even Point (BEP) Dan R/C Ratio Peternakan Ayam Petelur Rencang Gesang Farm Di Desa Janggleng Kecamatan Kaloran Kabupaten Temanggung.” Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian 13(2):43–52.

Sarjana, T. A., M. H. Nasution, N. S. Wibowo, R. Yuliantono, A. Setiawan, D. M. Rohman, and J. .. Singarimbun. 2010. “Kebutuhan Nutrisi Dan Tampilan Performan Ayam Buras Persilangan Periode Starter Pada Pola Pemberian Pakan Free Choice Feeding.” Seminar Nasional Unggal Lokal Ke IV 345–54.

Suryadi, U., Y. R. Nugraheni, A. F. Prasetyo, and A. Awaludin. 2019. “Evaluation of Effects of a Novel Probiotic Feed Supplement on the Quality of Broiler Meat.” Veterinary World 12(11). doi: 10.14202/vetworld.2019.1775-1778.

Wiranata, Muhammad Ardi, Joko Irsan Sanyoto, and Hariadi Subagja. 2017. “Analisis Profitabilitas Usaha Peternakan Ayam Kampung Super Di Kabupaten Jember.” Jurnal Imu Peternakan Terapan 1(1):31–38.

Yusuf, M. 2014. “Analisa Break Event Point (BEP) Terhadap Laba Perusahaan.” Jurnal Bisnis Dan Manajemen 4(1):1–24.

Downloads

Published

2022-11-08

How to Cite

Falih, D. K., Prasetyo, A. F., Suryadi, U., Siswanto, D., & Asrianto, N. (2022). Penggunaan mikroorganisme lokal (MOL) bekicot terhadap kelayakan usaha ayam kampung super. Conference of Applied Animal Science Proceeding Series, 3, 35–41. https://doi.org/10.25047/animpro.2022.334

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.