Aplikasi Bokashi dan Defoliasi Daun terhadap Produksi Benih Jagung (Zea mays L.)
DOI:
https://doi.org/10.25047/agropross.2023.458Kata Kunci:
Corn, Application Bokashi, Leaf DefoliationAbstrak
In Indonesia, corn (Zea mays L.) is the second biggest staple crop after rice. This research aims to find out the effect of application bokashi and leaf defoliation on the production of corn seeds. This research was carried out from August - November 2022 at the state polytechnic fields, Antirogo. This research used a factorial Randomized Block Design (RBD) with two treatment factors and three repetition. The first factor is application bokashi with 3 level, 10 tons /ha (B1), 15 tons /ha (B2), 20 tons /ha (B3). The second factor is leaf defoliation with 3 level, 2 leaves (D1), 3 leaves (D2), 4 leaves (D3). The data were analyzed using ANOVA and further tested using the Duncan's Multiple Range Test (DMRT) with a level of 5%. The results research shows that application bokashi 20 tons/ha and leaf defoliation 4 leaves are influential in the cob weight per plant of 306,27 grams, seed weight per cob of 148,29 grams, and seed production per hectare of 9,36 tons/ha.
Unduhan
Referensi
Affandi, A., Hamim, H., & Nurmauli, N. (2014). Pengaruh Pemupukan Urea dan Teknik Defoliasi pada Produksi Jagung (Zea Mays L.) Varietas Piooner 27. Jurnal Agrotek Tropika, 2(1), 89-94. Retieved from doi: 10.23960/jat.v2i1.1936
Amalia, L. (2017). Pengujian Efektivitas Waktu Pemangkasan Bunga Jantan Terhadap Peningkatan Komponen Hasil Dan Hasil Jagung Manis (Zea Mays L). Paspalum: Jurnal Ilmiah Pertanian, 5(1), 27-31. Retieved from http://dx.doi.org/10.35138/paspalum.v5i1.34
Dibia, I. N., dan Atmaja, I. W. D. (2017). Peranan Bahan Organik dalam Peningkatan Efisiensi Pupuk Anorganik dan Produksi Kedelai Edamame (Glycine max L. Merill) pada Tanah Subgroup Vertic Epiaquepts Pegok Denpasar. Jurnal Agrotrop, 7(2),167-179. Retieved from https://doi.org/https://doi.org/10.248 43/AJoAS.2017.v07.i02.p08
Direktorat Jenderal Tanaman Pangan. (2020). Laporan Tahunan Direktorat Jenderal Tanaman Pangan. Retieved from https://tanamanpangan.pertanian.go.id/
Laksono, R. A., Saputro, N. W., & Syafi’I, M.. (2018). Respon Pertumbuhan dan Hasil Beberapa Varietas Jagung Manis (Zea mays Saccharata sturt. L) Akibat Takaran Bokashi Pada Sistem Pengelolaan Tanaman Terpadu (PTT) di Kabupaten Karawang. Jurnal Kultivasi, 17(1), 608-616. Retieved from https://doi.org/10.24198/kultivasi.v17i1.16079
Masfia, A., & Rahmadi, A. (2013). Pengaruh Menurunnya Kualitas Lahan Pertanian Terhadap Aktivitas Pertanian Bernuansa Organik di Wilayah Bandung Dan Sekitarnya. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689-699. Retieved from http://digilib.uinsgd.ac.id/10498/
Maulana, R., Yetti, H., & Yoseva, S. (2015). Pengaruh Pemberian Pupuk Bokhasi dan NPK terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays Var saccharate Sturt). Jom Faperta, 2(2), 1-14. Retieved from https://jom.unri.ac.id/index.php/JOMFAPERTA/article/view/8798/0
Prayogo, S. A., Minwal & Amir, N. (2016). Pengaruh Jenis Pupuk Organik dan Sistem Tanam terhadap Pertumbuhan Bibit Tanaman Tebu (Saccharumofficinarum L.). Jurnal Klorofil, 11(1), 51-55. Retieved from https://doi.org/10.32502/jk.v11i1.217
Sumajow, A.Y.M., Rogi, J.E.X., & Tumbelaka, T. (2016). Pengaruh Pemangkasan Daun Bagian Bawah terhadap Produksi Jagung Manis (Zea mays var. saccharata Sturt). Jurnal Agri-Sosioekonomi, 12(1A), 65-72. Retieved from doi: 10.35791/agrsosek.12.1a.2016.11537
Surbakti, M. F., Ginting, S., & Ginting, J. (2013). Pertumbuhan dan Produksi Jagung (Zea mays L.) Varietas Pioneer-12 dengan Pemangkasan Daun dan Pemberian Pupuk NPKMg. Jurnal Online Agroekoteknologi, 1(1), 91-99. Retieved from https://jurnal.usu.ac.id/index.php/agroekoteknologi/article/view/2700
Yuliana A.I., Sumarni, T.. & Fajriani, S. (2013). Upaya Peningkatan Hasil Tanaman Jagung (Zea mays L.) dengan Pemupukan Bokashi dan Crotalaria juncea L. Jurnal Produksi Tanaman, 1(1), 36–46. Retieved from http://protan.studentjournal.ub.ac.id/index.php/protan/article/view/5
Unduhan
Diterbitkan
Cara Mengutip
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2023 Dian Farisa, Leli Kurniasari

Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta (Copyright) artikel yang dipublikasikan di Agropross : National Conference Proceedings of Agriculture dipegang oleh penulis (Copyright by Authors) di bawah Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY). Sehingga penulis tidak memerlukan perjanjian pengalihan hak cipta yang harus diserahkan kepada redaksi.