Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharate Sturt.) Terhadap Pemberian Berbagai Pupuk Organik Cair
DOI:
https://doi.org/10.25047/agropross.2022.285Kata Kunci:
Sweet corn, Liquid Organic Fertilizer, ProductionAbstrak
Sweet corn is still a leading horticultural commodity that is much favored by the people of Indonesia because it has a sweeter taste than ordinary corn. Cultivation of sweet corn so far is often constrained in the aspect of fertilization. Fulfillment of nutrients so far is mostly done through inorganic fertilization, which if not balanced with the use of organic fertilizers can have a negative impact on the cultivation environment. This study aims to determine the response of growth and production of sweet corn plants to the application of various liquid organic fertilizers. This study used a non-factorial randomized block design (RAK) model consisting of 4 levels of treatment, namely P0 (control), P1 (rabbit urine), P2 (cow urine), and P3 (goat urine) with 6 replications. The results of the F test showed that the treatment of various types of liquid organic fertilizers had a significant effect on the parameters of the cob diameter and weight of the sweet corn cobs, and gave a very significant effect on the parameters of the sweet corn's sweetness level. The results of the DMRT test showed that the application of liquid organic fertilizer of cow urine (P3) with a concentration of 200 ml/l gave the best results for the parameters of cob diameter, cob weight, and sweet corn level.
Unduhan
Referensi
Ainiyah, M., Fadil, M. & Despita, R., 2019. Peningkatan Pertumbuhan dan Hasil Jagung Manis Dengan Pemanfaatan Trichokompos dan POC Daun Lamtoro. Agrotecnology Research Journal , III(2), pp. 69-74.
Alfian, M. S. & Purnawati, H., 2019. Waktu Aplikasi Pupuk Kalium Pada Pertumbuhan dan Produksi Jagung Manis di BBPP Batangkalulu Kabupaten Gowa Sulawesi Selatan. Bul. Agrohorti, Volume 7(1), pp. 8-15.
Isnaeni, S. & Nurhidayah, S., 2020. Respon Tanaman Jagung Manis (Zea mays L.) Terhadap Pemberian Pupuk Guano Kelelawar Dan Pupuk Guano Walet. Jurnal Agrotenologi, XI(1), pp. 33-38.
Irsyad, Y. M. M. & Kristono, D., 2019. Pengaruh Pupuk Organik Cair dan Dosis Ououk Anorganik Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Jagung (Zea mays L.). Vegetalika, Volume 8(4), pp. 263-275.
Lestari, E. P., 2016. Pengaruh Beberapa Jenis Urin Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Beberapa Varietas Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.). pp. 1-15.
Mamahit, A., Tumewu, P. & Toding, M., 2020. Respon Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata Sturt) Terhadap Pemberian Pupuk Organik.. Univer, pp. 1-7.
Muhsanati, Syarif, A. & Rahayu, S., 2008. Pengaruh Beberapa Takaran Kompos Tithonia Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jagung Manis. Jerami, Volume 1(2).
Nugraheni, E. D. & Paiman, 2011. Pengaruh Konsentrasi Dan Frekuensi Pemberian Pupuk Urin Kelinci Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tomat (Lycopersicum esculentum Mill). Agro UPY, III(1), pp. 1-10.
Nanda , E., Mardiana, S. & Pane, E., 2016. Pengaruh Pemberian Berbagai Konsentrasi Pupuk Organik Cair Urine Kambing Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata Sturt). Agrotekma, I(1), pp. 24-37.
Suryaatmaja, B. H. & Nihayati, E., 2020. Aplikasi Pupuk Urea dan Pupuk Kandang Ayam pada Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata strurt L.). Volume 8(2), pp. 192-200.
Sirappa, M. P. & Razak, N., 2010. Peningkatan Produktivitas Jagung Melalui Pemberian Pupuk N,P,K dan Pupuk Kandang pada Lahan Kering Maluku. Prosiding Pekan Serealia Nasional, pp. ISBN : 978-979-8940-29-3.
Suyani, I. S. & Fatmawati, I., 2016. Pengaruh Konsentrasi dan Frekuensi Pemberian Pupuk Bio Organik Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jagung Manis (Zea mays L.). AGROTECHBIZ, Volume 3(1).
Unduhan
Diterbitkan
Cara Mengutip
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2022 Intan Dwi Cahyani, Eliyatiningsih

Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta (Copyright) artikel yang dipublikasikan di Agropross : National Conference Proceedings of Agriculture dipegang oleh penulis (Copyright by Authors) di bawah Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY). Sehingga penulis tidak memerlukan perjanjian pengalihan hak cipta yang harus diserahkan kepada redaksi.