Penggunaan Asam Humat dan Pupuk SP-36 terhadap Produksi Kacang Hijau (Vigna radiata L.)
DOI:
https://doi.org/10.25047/agropross.2023.463Kata Kunci:
humid acid, mung bean, SP-36Abstrak
Mung bean is a legume commodity that is popular with the public because it has many benefits, such as food ingredients and contains vitamins and nutrients, so that the demand for green beans is increasing every year. This study aims to determine the interaction between humic acid doses and SP-36 fertilizer on the production of mung\ bean. The study was conducted at the Jember State Polytechnic experimental garden from September to November 2022. Using a 3x3 factorial randomized block design with 3 repetitions. The first factor is humic acid (A) consisting of 3 levels, namely: without humic acid (A0), with humic acid 25 kg/Ha (A1) and with humic acid 50 Kg/Ha (A2). The second factor was the dose of SP-26 (P) consisting of 3 levels, namely 200 kg/Ha (P1), 250 kg/Ha (P2) and 300 kg/Ha (P3). The data will be analyzed using ANOVA (analysis of variance) and will be tested using the DMRT follow-up test with a level of 5%. The results showed that the interaction between humic acid doses and SP-36 fertilizer doses had a very significant effect on the number of pods per plant with an average of 20.81 pods, seed production per hectare with an average of 8.75 quintals, seed weight per plant with an average of 13.12 grams.
Unduhan
Referensi
Barus, W. A., Khair, H., & Siregar, M. A. (2015). “Respon pertumbuhan dan produksi kacang hijau (Phaseolus radiatus L.) akibat penggunaan pupuk organik cair dan pupuk TSP”. Dalam Jurnal Ilmu Pertanian, 19(1). Retieved from https://jurnal.umsu.ac.id/index.php/agrium/article/view/1487/1487
Setyawan, F., & Setyawan, F. (2020). Pengaruh SP-36 dan asam humat terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kedelai (Glycine max L). BUANA SAINS, 19(2), 1-6. Retieved from DOI:10.33366/bs.v19i2.1742
Hasnah, H., 2020. “Pengaruh Pemberian Pupuk Fosfor Terhadap Produksi Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.)”. (Doctoral dissertation, Universitas Hasanudin. Retieved from http://repository.unhas.ac.id:443/id/eprint/2599
Hidayat, M.S.A., 2022. “Pengaruh Macam Varietas Dan Dosis Pupuk Sp-36 Terhadap Hasil Benih Tanaman Kacang Hijau (Vigna Radiata L.)”. Program Sarjana Pertanian Politeknik Negeri Jember. Retieved fromhttps://sipora.polije.ac.id/10444
Ismillayli, N., S.R Kamali, S. Hamdiani, dan D. Hermanto. 2019. “Interaksi asam humat dengan larutan urea, sp36 dan kcl dan pengaruhnya terhadap efisiensi pemupukan”. Dalam Jurnal Pijar MIPA, 14(1) : 77-81. Retieved fromDOI:10.29303/jpm.v14i1.815
Mindari, W., P. E Sasongko, dan S. Syekhfani. 2022. “Asam Humat Sebagai Amelioran dan Pupuk”. Cetakan pertama. Surabaya: UPN “Veteran Jawa Timur.Retieved fromhttp://repository.upnjatim.ac.id/id/eprint/4125
Murdaningsih, M. (2014). “Pengaruh Dosis Pupuk Npk Mutiara Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.)”. Dalam Agrica: Journal of Sustainable Dryland Agriculture, 7(1) : 45-56.Retieved fromhttps://doi.org/10.37478/agr.v7i1.402
Mustakim M. 2012. Budidaya Kacang Hijau Secara Intensif.Yogyakarta: Pustaka Baru Press.
Sarianti N., Gusmeizal, dan A. Rizal. 2016, “Pengaruh Pemberian Pupuk Kandang Sapi Dan Super Bokashi Aos Amino Terhadap Pertumbuhan Dan produksi Kacang Hijau (Vigna radiate L.)”. Dalam Jurnal Agrotekma, 1(2) : 144-159Retieved from.DOI:10.31289/agr.v1i2.1131
Suryadi, S., J. Jafrizal, U. Usman, dan D. Fournalika. 2021. “Pengaruh Pemberian Rhizobium dan Pupuk Sp-36 Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.)”. Dalam Agriculture. 16(1) : 18.Retieved fromhttps://doi.org/10.36085/agrotek.v16i1%20Juli.1641
Unduhan
Diterbitkan
Cara Mengutip
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2023 Nidya Intan Kusuma, Nantil Bambang Eko Sulistyono

Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Hak cipta (Copyright) artikel yang dipublikasikan di Agropross : National Conference Proceedings of Agriculture dipegang oleh penulis (Copyright by Authors) di bawah Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY). Sehingga penulis tidak memerlukan perjanjian pengalihan hak cipta yang harus diserahkan kepada redaksi.